Kruche ciasto z budyniem, agrestem i kruszonką
Latem najczęściej robię ciasta ucierane lub kruche. Żadne inne tak nie schodzą no i oczywiście muszą mieć owocowy dodatek. Dzisiejsze ciasto jest najzwyklejsze w świecie bo jest to kruchy spód, zwykły budyń, owoce i kruszonka. Ale w całości smakuje wspaniale, zwłaszcza połączenie kwaśnego agrestu z budyniem. Bardzo polecam:)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 niepełna szklanka mąki
- 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
- 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 2 budynie
- 600 mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki agrestu
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto.
Budynie ugotować w podanej ilości mleka. Wystudzić.
Kruche ciasto umieścić w standardowej, prostokątnej formie, wyłożyć na niego budyń, następnie równomiernie ułożyć owoce i przykryć kruszonką. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 h. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)