Makowiec z jabłkami
przepis:
3/4 puszki maku
10 dag cukru
4 jajka
4 łyżki kaszki manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag masła
4-5 jabłek
aromat migdałowy
biała czekolada do przybrania
Jabłka utrzeć na grubej tarce.
Cukier utrzeć z masłem dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać mak, kaszkę manną, proszek do pieczenia, utarte jabłka, a na końcu pianę z białek.
Spód formy ( nie jest to konieczne) wyłożyć rozwałkowanym kruchym ciastem, na nie wylać masę makową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C ok. 1,5 godziny.
Przepisy, do których dotarłam uwzględniały mak suchy, a więc bez dodatków.
Ja dysponowałam niecałą puszką maku stąd więc zmiany w proporcjach. Mimo, że robiłam to na wyczucie, ciasto okazało się bardzo dobre.
.