Ciasto kawowe straciatella

Ciasto kawowe  straciatella

Żeby trochę odpocząć od rabarbarowych wypieków zrobiłam ciasto z masą kawową z kawałkami czekolady. Blaty czekoladowe nasączyłam dość obficie bo nie znoszę suchych biszkoptów. Masa kawowa wyszła mi przepyszna także całość komponowała się wspaniale. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Ciasto kawowe  straciatella  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o 20/30 cm  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki dowolnego alkoholu
  • pół szklanki mocnej kawy
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru

Wszystkie składniki wymieszać.

Składniki na masę:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja ją pominęłam. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę.

Pierwszy blat nasączyć 1//3 płynu, wyłożyć 1/3 masy i przykryć kolejnym blatem. Tak samo postąpić z kolejnymi biszkoptami. Wierzch polać ulubiona polewą i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

Kategorie przepisów