Ciasto kawowe straciatella
Żeby trochę odpocząć od rabarbarowych wypieków zrobiłam ciasto z masą kawową z kawałkami czekolady. Blaty czekoladowe nasączyłam dość obficie bo nie znoszę suchych biszkoptów. Masa kawowa wyszła mi przepyszna także całość komponowała się wspaniale. Bardzo polecam:)
Składniki na biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o 20/30 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
Składniki na nasącz:
- pół szklanki dowolnego alkoholu
- pół szklanki mocnej kawy
- pół szklanki wody
- łyżka cukru
Wszystkie składniki wymieszać.
Składniki na masę:
- 330 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja ją pominęłam. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę.
Pierwszy blat nasączyć 1//3 płynu, wyłożyć 1/3 masy i przykryć kolejnym blatem. Tak samo postąpić z kolejnymi biszkoptami. Wierzch polać ulubiona polewą i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)