Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników. Poza sezonem na świeże wiśnie można korzystać z mrożonych lub z wiśni z kompotu.
Efekt jest zdecydowanie wart poświęcenia. Głośne łał! z wielu ust, tych młodszych i starszych, gwarantowane. Nikt nie pozostanie na to ciasto obojętny! Do Halloween jeszcze chwila, może się na takie cudo skusicie...?
Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa. Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością.
Na dworze czuć zbliżającą się zimę a u nas ciepło i pachnąco. Jako propozycja na jesienne wieczory tym razem placek o dumnej nazwie cappuccino. Jest w naszej rodzinie od lat, to jeden z przepisów, który mam od mamy, mama ma od koleżanki, a ta koleżanka od innej koleżanki. Jest lekki, puszysty i delikatnie kawowy.
Dziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci.
Intensywnie czekoladowe! Łącznie poszły na nie trzy tabliczki czekolady. Na miodzie, z korzennymi przyprawami, przypominające piernik. Plus wieńczący dzieło ganache. Jeśli zrobicie to ciasto, pewnie nie raz złapiecie się na tym, że chcielibyście zacząć od zlizania polewy ;) I będzie to jak najbardziej naturalne, bo jest totalnie obłędna!!!
Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału.
Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta ;-)
Sernik wyszedł absolutnie przepyszny i jest to opinia wszystkich 8 osób, które próbowały ciasto ;) Masa serowa faktycznie przypomina paschę, a blaty pod jej wpływem robią się miękkie i pyszne. Jest to sernik zdecydowanie inny niż wszystkie. I już postanowione, że na Wielkanoc na pewno zagości na naszym stole :)
Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. :)