Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta ;-) Przepis znalazłam na sweetcakes.pl i dałam się skusić, czego absolutnie nie żałuję! Mam nadzieję, że i Was skusi to ciasto czekoladowe z kremem i również będziecie nim zachwyceni :-)
Na blogu również znajdziecie inne czekoladowe pyszności jak np. Ciasto czekoladowe… poczwórnie, Ekspresowe ciasto czekoladowe, Ciasto czekoladowe z owocami, Ciasto czekoladowe z cukinia, Ciasto czekoladowe na twarogu oraz wiele innych… Zapraszam :-)
Ciasto czekoladowe z krememSkładniki na ciasto czekoladowe:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
- 110g masła roztopionego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)
Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut
Krem czekoladowy (krem ganache):
- 200g gorzkiej czekolady
- 250ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- śmietana kremówka
- ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
- wiórki czekoladowe
1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa nie wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut. Jeśli pieczemy w dwóch małych formach lub jednej większej to czas pieczenia wynosi około 30-35 minut w temp. 170 stopni.
Sprawdzamy ciasto przed wyjęciem, czy jest upieczone, gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.
Przygotowanie kremu ganache:
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady Schłodzić w lodówce, mieszając, co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Jeśli piekliśmy ciasto na jednej dużej blaszce- jak ja- to przekrawamy ciasto pośrodku na dwa równe blaty. Jeśli piekliśmy na jednej małej to przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. W każdym przypadku bardzo delikatnie przekładać blaty, bo ciasto jest ciężkie i wilgotne i łatwo się łamie (choć tego nie widać po przełożeniu kremem ;-) )
Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem.
Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF