Cappuccino
Na dworze czuć zbliżającą się zimę a u nas ciepło i pachnąco. Jako propozycja na jesienne wieczory tym razem placek o dumnej nazwie cappuccino. Jest w naszej rodzinie od lat, to jeden z przepisów, który mam od mamy, mama ma od koleżanki, a ta koleżanka od innej koleżanki. Jest lekki, puszysty i delikatnie kawowy.
I. Biszkopt
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
6 łyżek oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru, cały czas ubijając, żółtka rozetrzeć z oliwą, dodać do białek. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać, wlać na blachę i piec w 180 stopniach przez 35- 45 min do tzw, suchego patyczka.
II. Krem
Składniki
1,5 margaryny
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
5 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym
Przygotowanie: Margarynę utrzeć do białości. Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą wymieszać z mąką, dodać żółtka i cacappuccinowymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotowany budyń ostudzić. Dodać do utartej margaryny. Można dodać trochę spirytusu.
III. Bita śmietana
Składniki:
0,5 litra śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
0,5 litra wody
Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywną dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i dodać do śmietany, wymieszać.
Przełożyć: BISZKOPT - KREM - BITA ŚMIETANA
Wierzch można posypać tartą czekoladą lub kakao.