Ciasto czekoladowe a'la piernik z polewą / ganache
Czekoladowej fazy ciąg dalszy. Po tiramisu, przyszła pora na ciasto, takie niby zwykłe, a jednak... nie-zwykłe :) Intensywnie czekoladowe! Łącznie poszły na nie trzy tabliczki czekolady. Na miodzie, z korzennymi przyprawami, przypominające piernik. Plus wieńczący dzieło ganache. Jeśli zrobicie to ciasto, pewnie nie raz złapiecie się na tym, że chcielibyście zacząć od zlizania polewy ;) I będzie to jak najbardziej naturalne, bo jest totalnie obłędna!!!
Składniki: bazowałam na przepisie z bloga Citrus And Candy, podaję z moimi zmianami
- 115 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g miodu
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g brązowego cukru
- 35 g ciemnego kakao (można część zastąpić słodkim)
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki imbiru
Składniki na czekoladowy ganache
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 śmietany kremówki 36%*
- łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą i miodem, lekko podgrzewać i mieszać od czasu do czasu. Kiedy powstanie jednolita masa, zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, kakao i przyprawami, żeby nie było grudek. Jajka lekko ubić i dodać do mąki razem z wcześniej przygotowanym płynem. Wszystko razem wymieszać łyżką.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Formę 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i piec 35-40 minut. Patyczek wbity w środek powinien byś suchy (choć małe wilgotne grudki są jak najbardziej w porządku, ważne, by cały nie był lepki od ciasta). Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie ganache Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodać rum i wymieszać do powstania aksamitnej masy. Następnie odstawić naczynie z polewą do lekkiego przestudzenia (tak, by lekko zgęstniała, ale nadal pozostała płynna - by łatwo ją było rozprowadzić na cieście, ale jednocześnie nie była na tyle płynna, by spływała na boki). Ganache rozsmarować na cieście - możecie to zrobić, kiedy jest jeszcze w formie, lub już po wyjęciu na paterę.
* Ciasto jest na bazie miodu, więc po części zachowuje się jak piernik - najlepiej, jeśli pozwoli mu się dodatkowo zmięknąć. Dlatego też polecam przechowywać ciasto w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu dodatkowo wilgotnieje i mięknie. Nie wspominając już o zapachu, roznoszącym się przy otwieraniu puszki, który niemiłosiernie kusi, kiedy sięgasz po kolejny kawałek ;)