Fale dunaju
Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników. Poza sezonem na świeże wiśnie można korzystać z mrożonych lub z wiśni z kompotu. Polewa czekoladowa, to uproszczona wersja polewy Neli Rubinstein.
Fale dunaju
Ciasto: 200 g miękkiego masła, 250 g cukru pudru, 6 jajek, 250 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao w proszku, 300-350 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu),
Krem: 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 4 łyżki cukru, 200 g miękkiego masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Polewa: 200 g gorzkiej (lub deserowej) czekolady, ¼ szkl wody, 1/3 szkl. mleka, 2 łyżeczki masła
Blachę (prostokątną) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C.
Ciasto: Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Ubijając, dodawać po jednym jajku. Na koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Połowę masy wyłożyć na blachę. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i powstałą ciemną masę wyłożyć na jasną masę. Na górze ułożyć wydrylowane wiśnie. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Wystudzić.
Krem: Proszek budyniowy wymieszać w pół szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać wymieszany proszek budyniowy i gotować budyń około 1 minuty, aż zgęstnieje. Wystudzić. Masło zmiksować na krem, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać budyń, po jednej łyżce, miksując dokładnie. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce, a następnie przygotować polewę.
Polewa: W małym rondelku zagotować wodę z mlekiem, zmniejszyć moc palnika na minimalną i dodać pokrojoną na kratki czekoladę. Mieszając rozpuścić ją. Dodać masło i gotować przez chwilę, aby część płynu wyparowała. Ciasto wyjąć z lodówki i rozsmarować polewę. Ponownie schłodzić.