Tort z wisniami
Tort okazjonalny, które można przygotować na urodziny, rocznice czy inne uroczystości. Wykwintny tort z wiśniami z dwoma biszkoptami: waniliowym i rumowym, przełożony kremem wiśniowym i waniliowym z wiśniówką. Polany ciemną czekoladą z dekoracją wisni w białej czekoladzie.
Tort, który wykonałam na urodziny syna. Polecam serdecznie ?
Składniki na biszkopt waniliowy:
- 6 jaj /osobno żółtka i białka/
- 160 g drobnego cukru
- 140 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki roztopionego masła
Składniki na biszkopt rumowy:
- 6 jaj /osobno żółtka i białka/
- 160 g drobnego cukru
- 140 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu rumowego
- 30 g ciemnego kakao w proszku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Składniki na krem waniliowy:
- 600 ml smietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Składniki na krem wiśniowy:
- 500 ml smietany kremówki 30 %
- 450 g serka mascarpone
- 180 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 125 ml soku z wisni
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 600 g świeżych wisni
- 125 g dżemu wiśniowego
Składniki na poncz:
- 250 ml wiśniówki
- 125 ml wody źródlanej
oraz:
- 100 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki roztopionego masła
- 25 g białej czekolady
- 12 szt. świeżych wisni z ogonkami lub kandyzowanych
Wykonanie biszkoptu:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, dodając małe porcje cukru.
- Do ubitej piany dodać po jednym żółtku, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
- Mąkę tortową i kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia, wymieszać, przesiać i dodać w trzech porcjach, wymieszać delikatnie i dodać do biszkoptu waniliowego.
- Biszkopt rumowy wykonać jak wyżej dodając, zamiast masła olej roślinny, ekstrakt rumowy i kakao.
- Do dwóch form tortowych, wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą lub mąką o średnicy 22 cm, wyłożyć biszkopt waniliowy, do drugiej biszkopt rumowy.
- Piec w 175 st. C, przez 40- 45 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu usunąć formę i studzić odwrócone na kratce metalowej.
- Zimne biszkopty przeciąć trzy razy na 6 blatów.
Wykonanie kremu wiśniowego:
- Wisnie swieże wydrylować odłożyć 12 szt. pozostałe przełożyć do rondla.
- Dodać 2 łyżki wody i 4 łyżki cukru.
- Gotować przez ok. 2 minuty.
- Odcedzić gorący sok i dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
- Smietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek, zmiksować.
- Wlać sok z żelatyną i starannie wymieszać.
Wykonanie kremu waniliowego:
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno.
- Dodać serek, wanilię i zmiksować.
Przełożenie:
- Na spód biszkopt rumowy nasączyć ponczem.
- Posmarować dżemem wiśniowym i posmarować 1/3 kremu wiśniowego.
- Przykryć biszkoptem waniliowym posmarować 1/3 kremu waniliowego.
- Na krem waniliowy wyłożyć biszkopt rumowy, ułożyć 1/3 wisni i posmarować kremem wiśniowym.
- Następnie biszkopt waniliowy i tak na przemian.
- Wierzch tortu posmarować kremem waniliowym.
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać roztopione masło, wymieszać i polać wierzch tortu z wiśniami.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
- Wisnie z ogonkami zatapiać do piłowy w białej czekoladzie i ułożyć na srodku tortu.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego ?