Ciasto Kinder Pingui
Są takie ciasta, że już po przeczytaniu nazwy... ma się ochotę na wypróbowanie. Najczęściej są to wypieki związane z czymś co już znamy i lubimy. Kinder Pingui, to przepyszny batonik z dwóch biszkoptów pokrytych chrupiącą czekoladą z mlecznym kremem w środku. I dokładnie takie samo jest nasze ciasto... dwa biszkopty kakaowe przełożone delikatną masą śmietanową i pokryte chrupiącą polewą czekoladową. I proszę mi powiedzieć jak się można im oprzeć? :)
Składniki na biszkopt:
- 5 średnich jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
Składniki na masę:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką (fot.1). Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej pergaminem (fot.2). Piec w temperaturze 180˚C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Rozpuścić na parze, dosyć często mieszając całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do niego ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać w kubku niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna). Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy. Postarajcie się jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).
Biszkopt przekroić w połowie na dwa placki. Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać polewą czekoladową (cieniutko). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą (fot.3) i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową (fot.4) i wstawić do lodówki minimum na całą noc.
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.
Źródło: arabeskawaniliowa