Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka. Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem. Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)
Ta wersja, z marcepanem i makiem przypomina mi w smaku pyszne nadzienie do świętomarcińskich rogalików. Słodkie, pełne smaku, dość ciężkie, po prostu pyszne.
Kochani, wypieki świąteczne są u mnie obowiązkowe. Nie wyobrażam sobie żadnych Świąt bez domowego ciasta. Co roku próbuję przygotowywać coś innego, tym razem wybór padł na keksa. Robiłam go pierwszy raz i wyszedł rewelacyjny, więc gorąco polecam.
Bardzo lubię kupować ciasteczka owsiane i potajemnie je pałaszować. Jednak ostatnio kiedy wybrałam się na zakupy i zaczęłam szukać swojej ulubionej przekąski, bardzo się zawiodłam kiedy przeczytałam ich skład. Wiem, że ciężko kupić coś bez "chemii".
Czasami jednak można pokusić się o samodzielne wykonanie jakiegoś dania i w ten sposób powiedzieć "wiem co jem".
Taka baba to przede wszystkim symbol Wielkanocy. Dorodna, ładnie wyrośnięta, ozdobiona lukrem musi pojawiać się na moim świątecznym stole, obowiązkowo!
Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!
Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.
Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.
Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!
A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-)
Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis (...) na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. ;-)
Trzeba przyznać, że karmelowe kropelki pojawiające się na wierzchu ciasta wyglądają bardzo uroczo i efektownie. Sam sernik jest nieco inny w smaku niż te, które zwykle piekę – jest lekki, o konsystencji nieco puddingowej, a to z powodu dużej zawartości mleka. Masa serowa przed upieczeniem jest tak rzadka, że miałam obawy, czy w ogóle zgęstnieje, na szczęście stężała wzorowo :)
Ten sernik zasługuje na uwagę, ma kruchy spód z kakao, na górze z posypką z tego samego ciasta. Przepis ze starego zeszytu, moja mama mawiała, że jest bardzo sycący.
Dodać do sera mąkę ziemniaczaną, cukier i dokładnie wymieszać. Dodawać do masy po jednym jajku i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wlać na koniec śmietankę i połączyć składniki. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przestudzić, a następnie dodawać do czekolady stopniowo...
Oto doskonała propozycja na letni deser, truskawki tak jak i maliny doskonale łączą się z rozmarynem, a jeśli całość połączymy ze śmietankowym kremem i niebywale kruchym ciastem to mamy już deser idealny. Po raz pierwszy wykorzystałam do kruchego ciasta ugotowane żółtka zamiast surowych, efekt: doskonale kruche ciasto, gorąco polecam.