Drożdżowy murzynek z wiśniami
.
25 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
0,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 szklanka mleka
10 dag masła
szczypta soli
szklanka wydrylowanych wiśni
10 dag białej czekolady
20 dag serka typu włoskiego Pilos
2 łyżki cukru pudru
torebka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do miski, dodać szczyptę soli.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Do połowy mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru , dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtko ubić na puszystą masę z cukrem.
Do maki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, ubite jajka i mleko. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać roztopione letnie masło.
Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Serek rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Na wierzchu ciasta rozłożyć wiśnie i kawałki serka.
Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º i piec 30 min.
.