Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedna rozwałkować i przenieść do tortownicy. W piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni upiec na jasnozłoty kolor.
Ciasto tak pyszne,że zostało tylko zdjęcie:) Jest efektowne a jednocześnie nie wymaga wiele pracy. Polecam bardzo! Jest zgubne , jeśli ktoś tak jak ja odchudza się:) W głowie aż przewraca mi się, od nadliczbowych kcalorii.
Dodaj mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ubij białka, delikatnie wymieszaj je z resztą ciasta. Podziel gotowe ciasto na 4 części. Do blachy keksówki włóż najpierw białą część, potem drugą część wymieszaną z kisielem, trzecią z kakao, i czwartą z makiem.
Kolejna odsłona na temat rabarbaru.Tym razem dodałam też truskawki, i zrobiłam kompletnie inny spód.Trochę się obawiałam w trakcie, ale wyszło super :) i teraz już nie będę robić innych placków z owocami.
W serniku czuć kalorie, więc pewnie można by go mniej procentową śmietaną odchudzić, ale nam taki właśnie smakował bardzo. Kremowy, nie za sztywny, ale też nie rozpływający się, miękki i słodki, idealnie kontrastował z kwaskowymi malinami i orzeźwiającą galaretką, które sprawiły, że całość nie jest mdła. Mówię Wam - bajka!
Kiedy ostatnio robiłam kruchy spód do sernika z borówkami, zrobiłam podwójną ilość ciasta i schowałam do lodówki. Teraz wyciągnęłam odczekałam sporo żeby rozmarzło i zrobiłam kolejny sernik.
Delikatny i kremowy sernik na czekoladowym spodzie brownie, z pysznym musem malinowym. Smakuje wspaniale i ciekawie wygląda dzięki esom floresom z malinowego musu. Świetny jest ten smak i zapach malin w serniku, bardzo serdecznie polecam!
Konsystencja (...) - leciutka jak chmurka. A do tego borówki, które oboje uwielbiamy. Masa jest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.
Cóż, powiem bez fałszywej skromności, że zdecydowanie n a j l e p s z a rzecz jaką upiekłam :) E v e r ! Jutro piekę jeszcze jeden, do obdarowywania. Bo zawsze ciepło na sercu, jak bliskim smakuje.. :)
Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok. Nasza wersja co prawda odbiega od tej tradycyjnej rolady z makiem, ale efekt końcowy jest równie pyszny :)