Słodka sobota #108: Sernik na zimno z kremem truskawkowym

Słodka sobota #108: Sernik na zimno z kremem truskawkowym
Zdjęcie - Słodka sobota #108: Sernik na zimno z kremem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Strasznie dawno nie jadłam sernika na zimno. Zwykle stawiam na ten pieczony, z wszelkimi możliwymi dodatkami, jednak upał zmienia moje podejście do sprawy. Nie potrafię już piec, smażyć, czy gotować. Temperatura przekonuje mnie tylko do chłodników, koktajli, sałatek i lodów. Nie ma się gdzie przed nią schować, bo w środku wcale nie lepiej. Przez nią mój zakwas przygotowany do pieczenia chleba już po pół godzinie zaczyna rosnąć tak mocno, że muszę dzielić go między dodatkowe miseczki!
Oczywiście nie będę narzekać, bo pamiętam jak strasznie zdarzało mi się marznąć zimą. Po prostu wsłuchuję się w aktualne potrzeby mojego organizmu i wybieram formy "na zimno".
Taki sernik (oczywiście wcześniej mocno schłodzony) polecam zjeść na świeżym powietrzu, ciesząc się prawdziwym, kalendarzowym latem.
Sernik na zimno z kremem truskawkowym (okrągła forma o średnicy 28 cm)

Spód:
- 170 g herbatników
- 100 g masła
- duża szczypta soli

Sernik:
- 750 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 75 g cukru pudru
- 2 cytryny (skórka i sok)
- 20 g żelatyny w proszku
- 100 ml wody

Krem truskawkowy:
- 500 g mascarpone
- 300 g truskawek
- 50 g cukru pudru

Dodatki:
- truskawki
- biała czekolada
- świeża bazylia

  1. Przygotuj spód. Roztop masło. Do blendera wrzuć herbatniki, zalej masłem i dodaj szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę. Powstałą masą wyłóż dno formy, uklepując ją rękami. Wsadź formę do lodówki.
  2. Przygotuj masę sernikową. W małym rondelku rozpuść żelatynę w 100 mililitrach wrzątku. Podgrzewaj i mieszaj aż żelatyna rozpuści się w wodzie. Odstaw do wystudzenia.
  3. W misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z cytryn i skórką. Dolej wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj.
  4. W oddzielnej misce ubij śmietanę. Ubitą śmietanę dodaj do masy z mascarpone i wymieszaj łyżką. Wylej powstałą masę na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby sernik stężał.
  5. Po upływie tego czasu przygotuj krem truskawkowy. zmiksuj przewidziane na niego składniki i wylej na sernik. Wstaw do lodówki, aby krem zgęstniał.
  6. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki, poszatkowaną białą czekoladę i bazylię.
Śliwka

Kategorie przepisów