Makowiec z jabłkami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok. Nasza wersja co prawda odbiega od tej tradycyjnej rolady z makiem, ale efekt końcowy jest równie pyszny :)
Składniki i przygotowanie:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min.
Masa makowa
- 50 dag maku
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 20 dag cukru pudru
- szklanka bakalii
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.
Jabłka:
- 6 jabłek
- cynamon
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj.
Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.
Przełożenie:
Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki
Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.