Ciasto orzechowe z kremem budyniowym najlepszy ciasto orzechowiec jaki jadłam! (...) Pyszny krem, cudownie chrupiące orzechy – po prostu niebo w gębie! Ciasto jest rewelacyjne więc spróbujcie koniecznie!
Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).
Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.
Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.
Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem.
Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Samo ciasto? Najlepsze! Wilgotne, ale i lekkie. Samo w sobie mięciutkie, ale wypełnione chrupiącymi orzechami i soczystymi kawałkami ananasa. Dodatkowo przełożone aksamitnym kremem śmietanowym - obłęd :)
Uwielbiamy intensywne i zdecydowane smaki, dlatego regularnie przyrządzamy, dania o hinduskiej nucie. Dzisiejsza moja propozycja, to pikantna, niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca, wołowina (można użyć jagnięciny) po indyjsku, z dodatkiem fasolki szparagowej i papryki.
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Są słodkie, bardziej aromatyczne i zdecydowanie mocniej kaloryczne, bo zawierają w sobie sporą dawkę cukru i masła. No ale myślę, że raz kiedyś można się na nie skusić :) Bardzo smaczne, smażą się bez problemu. Suche naleśniki w smaku przypominały mi...gofry :)) Ciasto wymaga przed smażeniem pobytu w lodówce, najlepiej kilkugodzinnego.
Wiele wskazuje na to, że upiekę ją niedługo kolejny raz- na Wielkanoc. Bo jest szybka w przygotowaniu, naprawdę pyszna, bardzo wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Wszystko to za sprawą dużej ilości ricotty, delikatnego włoskiego serka.
Cytrynowe ciasta są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z dodatkiem cytrynowego lukru jeszcze lepsze. Takie bardzo lubimy. To ciasto szybko się robi i szybko znika. Jest bardzo smaczne, fajnie nasiąka lukrem. Koniecznie musicie skosztować.
Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :)