Sernik cytrynowy z musem mango
Serniki mnie nie kochają, pisałam o tym zawsze, gdy zabierałam się za ich pieczenie. To jedyne ciasta, których nie mogę być pewna zanim nie ukroję pierwszego kawałka. Jedynym wyjątkiem są serniki pieczone w kąpieli wodnej, te udają mi się zawsze i na takie stawiam najczęściej. Lubię je też z innego powodu, smakują wyśmienicie, są kremowe i rozpływają się w ustach. Zawsze znikają jako pierwsze ze stołu.
Dzisiejsza propozycja jest bardzo podobna do sernika londyńskiego, o którym pisałam jakiś czas temu. Podbił on wtedy moje serce tak bardzo, że powtarzałam przepis wiele razy i zawsze potrafił mi poprawić nastrój. Wersja cytrynowa z mango poradziła sobie z tym jeszcze lepiej. Szczególnie, że kolor musu jest tak słoneczny, że od samego patrzenia robiło się cieplej.
A może to za sprawą rozgrzanego piekarnika…
Składniki:
(tortownica o średnicy 18cm)
Podstawa sernika:
- 200g ciastek zbożowych, użyłam kakaowych/czekoladowych
- 100g masła
Masa serowa:
- 500g chudego twarogu trzykrotnie mielonego
- 100g kremówki 30%
- 150g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- skórka i sok z 1 cytryny
Mus mango:
- 1 dojrzały owoc mango
- 1/4 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- cukier do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło rozpuściłam w garnku uważając, by się nie przypaliło. Ciastka zmieliłam w blenderze i połączyłam z masłem. Wykleiłam spód i boki tortownicy, a następnie wstawiłam na 1 godzinę do lodówki, by całość się zestaliła. W międzyczasie wyjęłam pozostałe składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej, to ważne podczas pieczenia sernika.
- Twaróg wymieszać z cukrem oraz śmietanką za pomocą łopatki aż składniki dokładnie się połączą. By niepotrzebnie nie napowietrzać masy nie używam miksera.
- Następnie dodaję po jednym jajku oraz żółtku i mieszam dalej.
- Na koniec dodaję skórkę oraz sok z cytryny i mieszam do połączenia.
- Masę serową wlewam na ciasteczkowy spód. Tortownicę ochraniam warstwą folii aluminiowej i wstawiam do większego naczynia, które napełniam wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
- Ostrożnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zestalenia się masy serowej. Nie powinno zająć to więcej niż 40-45 minut.
- Sernika pozostawiam w wyłączonym piekarniku do częściowego wystudzenia, a następnie przekładam na blat kuchenny, a następnie do lodówki.
- Mango miksuję na miazgę. Żelatynę namaczam w połowie zimnej wody i odstawiam do spęcznienia. Pozostałą wodę wlewam do mango i zagotowuję. W razie konieczności można dosłodzić do smaku. Gorące mango zdejmuję z ognia i dodaję żelatynę. Mieszam dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Chłodny mus wylewam na sernik. Wstawiam do lodówki do zestalenia.
Smacznego!