Placek z rabarbarem i truskawkami
Kolejna odsłona na temat rabarbaru.
Tym razem dodałam też truskawki, i zrobiłam kompletnie inny spód.
Trochę się obawiałam w trakcie, ale wyszło super :) i teraz już nie będę robić innych placków z owocami.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
15 dag twarogu
pół szklanki mleka (albo trochę więcej)
pół szklanki oleju (może też być pół kostki rozpuszczonego masła)
sok z cytryny
torebka proszku do pieczenia (na 500 g mąki)
Kruszonka:
kostka masła
ok. 1,5 szklanki mąki
ok. szklanka cukru
cukier waniliowy
rabarbar, truskawki - tyle, żeby pokryć blachę
Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być bardzo luźne, ale odchodzące od miski. Jeśli jest za mało luźne, dodaj więcej mleka lub tłuszczu.
Rozprowadź ciasto po blasze.
Aha - twaróg nie musi być zmielony, trzeba go pokruszyć i wyrobić z ciastem.
Na cieście ułóż rabarbar i truskawki.
Zrób kruszonkę - do rozpuszczonego masła wsyp mąkę i cukier, wymieszaj ręką, posyp owoce.
Piecz ok. 45 minut w 200 stopniach.
Pycha!
Na pewno będę próbowała tego ciasta z innymi owocami, np. z jagodami, śliwkami, jabłkami. Ma niespotykany smak dzięki twarogowi :)