Placek z rabarbarem i truskawkami

Kolejna odsłona na temat rabarbaru.

Tym razem dodałam też truskawki, i zrobiłam kompletnie inny spód.

Trochę się obawiałam w trakcie, ale wyszło super :) i teraz już nie będę robić innych placków z owocami.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka cukru

15 dag twarogu

pół szklanki mleka (albo trochę więcej)

pół szklanki oleju (może też być pół kostki rozpuszczonego masła)

sok z cytryny

torebka proszku do pieczenia (na 500 g mąki)

Kruszonka:

kostka masła

ok. 1,5 szklanki mąki

ok. szklanka cukru

cukier waniliowy

 

rabarbar, truskawki - tyle, żeby pokryć blachę

 

Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być bardzo luźne, ale odchodzące od miski. Jeśli jest za mało luźne, dodaj więcej mleka lub tłuszczu.

Rozprowadź ciasto po blasze.

Aha - twaróg nie musi być zmielony, trzeba go pokruszyć i wyrobić z ciastem.

Na cieście ułóż rabarbar i truskawki.

Zrób kruszonkę - do rozpuszczonego masła wsyp mąkę i cukier, wymieszaj ręką, posyp owoce.

Piecz ok. 45 minut w 200 stopniach.

Pycha!

Na pewno będę próbowała tego ciasta z innymi owocami, np. z jagodami, śliwkami, jabłkami. Ma niespotykany smak dzięki twarogowi :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy