Sernik z ricotty i mascarpone na migdałowym spodzie z musem brzoskwiniowym.
Wreszcie się doczekałam od dawna planowanego remontu. Ogromną przyjemność sprawia mi projektowanie własnych mebli. Gorzej już ze sprzątaniem po ekipie wymieniającej okno… W każdym razie siedząc przed komputerem wypada posilić swój mózg do pracy czymś smacznym… Na szczęście prace remontowe nie wyrwały mnie na dobre z kuchni (choć mocno utrudniły do niej dostęp) i mam sernik z ricotty i mascarpone – zarzekałam się, że jest tylko mój i nie dam go nikomu, w końcu jednak uległam i się podzieliłam.
Tym razem upiekłam wspaniale kremowy sernik z ricotty i mascarpone na kruchym spodzie, do którego dodałam dla urozmaicenia płatki migdałów, które delikatnie chrupią pod zębami. Pomiędzy kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach serem ukryłam warstwę musu brzoskwiniowego, na które nie miałam żadnego sensownego pomysłu. Ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Sernikowi wprost nie można się oprzeć.
Składniki:
na kruchy spód:
- szklanka mąki
- 120g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- 50g płatków migdałowych
masa serowa:
- 500g ricotty
- 250 mascarpone
- 120g domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub 120g zwykłego cukru i ziarna z 1/2 laski wanilii)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
mus brzoskwiniowy:
- 1/2kg brzoskwiń
- 2 płaskie łyżki cukru (mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie będą owoce)
Przygotowanie:
- Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
- Z brzoskwiń wyjąć pestki. Miąższ zmiksować w blenderze. Przełożyć do niewielkiego garnka, dosłodzić i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez chwilę, by masa odparowała. Gotowy mus nie powinien być zbyt rzadki.
- Boki tortownicy o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a dno natłuścić.
- Dno wykleić kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
- Do miski wyłożyć wszystkie składniki masy serowej i połączyć je mikserem. Nie ubijać zbyt długo, tylko tyle, by połączyć skłądniki na gładką masę.
- Na podpieczony kruchy spód wyłożyć mus brzoskwiniowy, a następnie masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 45 minut na złoty kolor.
- Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia stopniowo uchylając drzwiczki.
- Zimny sernik wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).