Lubię drożdżowe z tego przepisu, pięknie wyrasta i jest bardzo pulchne. Polecam to ciasto na leniwe śniadania, do kubka gorącej kawy, dzieci na pewno będą zachwycone:)
Na dzisiaj miałam przygotowany inny wpis, ale zdjęcia wyszły fatalnie i nie chcę pokazywać ich światu. W zastępstwie poczęstuje Was lekkim, jogurtowym sernikiem…tak…tak z jogurtu można zrobić sernik.
Mimo dużej ilości owoców, ciasto pozostaje kruche także na drugi dzień. Gorąco polecam! Na taką pogodę, można się nawet skusić na wersję podania z lodami :)
Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam.
Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.
Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.
Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką.
Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser.
Polecam!
Wuzetka to ulubione ciasto mojego brata z okresu dzieciństwa ( razem z Falami Dunaju), mimo to mama nie piekła jej często ale dzięki temu czas kiedy pojawiała się na stole kojarzył nam się wyjątkowo. Moja dzisiejsza wersja tego ciasta to trochę taka podróba. Zamiast murzynka upiekłam ciemny biszkopt, mimo to deser był rewelacyjny, a znacznie prostszy w przygotowaniu. Polecam na upalne dni.
Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.
Do zrobienia nadzienia użyłam naprawdę dojrzałych brzoskwiń i truskawek (chciałam nadać farszowi ładny, różowawy kolor), do nich kilka malin, ale to tylko dlatego, że akurat kilka czekało w lodówce :)
Kilka składników (w tym budyń, kajmak i kremówka), niezbyt długi czas przygotowania (tj. pracy w kuchni:), a smak naprawdę wyjątkowy. Warto poświęcić chwilę czasu na przygotowanie ciasta z tego prostego przepisu, a domownicy i goście będą bardzo zadowoleni :)
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy.
Placuszki z ricotty to doskonała propozycja na słodkie śniadanie. Są delikatne i puszyste,a w smaku mają lekko wyczuwalną, sernikową nutę. Popularność zyskały dzięki Nigelli Lawson, która w swoim programie już jakiś czas temu podawała przepis na tzw. „ricotta hotcakes”.
Urodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami. Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil. Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku. I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ...
I jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).
Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!
Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny, lekki deser do popołudniowej kawy.
Nic kokosowego tu dawno nie było?
No to pora nadrobić!
Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.
Mokre a zarazem niesamowicie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach!