Prosty piernik czekoladowy

Prosty piernik czekoladowy

Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam.  Przepis pochodzi z tej strony (z moimi modyfikacjami). Należy przygotować blachę o wymiarach 25x40 cm:

Zdjęcie - Prosty piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

2 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 paczka przyprawy do piernika

1,5 łyżeczki sody

3 jajka

1 szklanka mleka

2 łyżki miodu

1 szklanka powideł śliwkowych

¾ szklanki oleju.

Składniki na polewę:

4 łyżki masła

4 łyżki mleka

4 łyżki kakao

1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania formy, 2 łyżki bułki tarte, orzechy, migdały do przybrania
Zdjęcie - Prosty piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Przygotować polewę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao i cukier puder. Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.
Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami. Smacznego :-)

Kategorie przepisów