Prosty piernik czekoladowy
Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony (z moimi modyfikacjami). Należy przygotować blachę o wymiarach 25x40 cm:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka powideł śliwkowych
¾ szklanki oleju.
Składniki na polewę:
4 łyżki masła
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania formy, 2 łyżki bułki tarte, orzechy, migdały do przybrania
Sposób wykonania ciasta: Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Masę piernikową przelać na blachę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Przygotować polewę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao i cukier puder. Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.
Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami. Smacznego :-)