Lekki sernik na jogurcie
Na dzisiaj miałam przygotowany inny wpis, ale zdjęcia wyszły fatalnie i nie chcę pokazywać ich światu. W zastępstwie poczęstuje Was lekkim, jogurtowym sernikiem…tak…tak z jogurtu można zrobić sernik. Skorzystałam z przepisu z zaprzyjaźnionego blogu LadyLaura. Ciasto można przygotować bez ciemnego spodu np. na biszkoptach lub herbatnikach, ale wtedy masę jogurtową zrobiłabym z podwójnej porcji. Jednak smak spodu z kakao bardzo dobrze się uzupełnia z jogurtową górą. Bardzo polecam, jeden z lepszych serników na blogu :-)
Składniki na ciemny spód
- 125 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka )
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło, cukier, wodę, kakao i olej lekko podgrzewam, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Dodaję żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam. Na koniec daję pianę ubitą z białek, całość delikatnie mieszam i odstawiam.
Składniki na jogurtowy sernik
- 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka )
- 1 biały budyń w proszku
- 5 łyżek soku z cytryny
Żółtka ubijam z cukrem na krem. Partiami dodaję jogurt, budyń w proszku i sok z cytryny. Na końcu dodaję pianę ubitą z białek, całość delikatnie mieszam. Tortownicę o śr.22 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód daję masę z kakao, następnie masę jogurtową. Całość piekę 50 min. w temp.180 stopni. Gotowe ciasto zostawiam w piekarniku na 5 min, następnie lekko uchylam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 min. Udanych wypieków :))