Piernik marchewkowy
Jednym z moich ukochanych ciast jest ciasto marchewkowe, głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole i to nie tylko w tym roku, ale i w następnych… :-) Zapraszam na pyszny piernik marchewkowy :-)
Piernik marchewkowySkładniki na piernik:
- 2 szklanki -o poj.250 ml- mąki pszennej
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej
- 2-3 łyżki mleka
1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika.
2. Do miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.
3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie.
Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF