Szarlotka - łatwy przepis, bez jajek
Dzisiaj pomysł na łatwą w wykonaniu, pięknie się prezentującą i rewelacyjnie smakującą szarlotkę. przepis wyszukała moja mama na portalu stylowi.pl, a ja w poszukiwaniu źródła trafiłam na blog kuchniawzieleni.blogspot.be. Blog okazał się bardzo fajny i chętnie tam zaglądam, a przepis stał się jednym z naszych ulubionych.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g serka waniliowego homogenizowanego
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- jabłka - u mnie wyszło 8 ale wszystko zależy od wielkości jabłek i blachy, na której pieczemy ciasto
- cukier puder do oprószenia
- odrobina bułki tartej
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Możemy posypać cienka warstwą bułki tartej. Układamy połówki, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek. Przykrywamy drugą częścią ciasta, delikatnie zlepiając brzegi. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.