Waniliowe drożdżówki z makiem

Waniliowe drożdżówki z makiem

Nie jestem jakąś wielką wielbicielką maku ale w okolicach Bożego Narodzenia myślę o nim trochę częściej. W tym roku chyba nie będę robić strucli albo tylko małą bo mam także zamiar zrobić takie drożdżówki. Smakują podobnie ale jakoś tak  u mnie w domu cieszą się większą popularnością, Jest tu  sporo maku, dzięki temu drożdżówki nie czerstwieją.

Zdjęcie - Waniliowe drożdżówki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżychh drożdży
  • 3 żółtka w pokojowej temperaturze
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 1 puszka masy makowej

Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt,  żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciastooprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować  dość cienki placek, posmarować połową  masy makowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić  na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, tak jak leżały po przekrojeniu, NIE odwracamy ich przecięciem do wierzchu. Drożdżówki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów