Waniliowe drożdżówki z makiem
Nie jestem jakąś wielką wielbicielką maku ale w okolicach Bożego Narodzenia myślę o nim trochę częściej. W tym roku chyba nie będę robić strucli albo tylko małą bo mam także zamiar zrobić takie drożdżówki. Smakują podobnie ale jakoś tak u mnie w domu cieszą się większą popularnością, Jest tu sporo maku, dzięki temu drożdżówki nie czerstwieją.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 30 g świeżychh drożdży
- 3 żółtka w pokojowej temperaturze
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
- ok. 200 ml ciepłego mleka
- 1 puszka masy makowej
Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt, żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciastooprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować dość cienki placek, posmarować połową masy makowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, tak jak leżały po przekrojeniu, NIE odwracamy ich przecięciem do wierzchu. Drożdżówki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Smacznego:)