Tort migdałowy z Amaretto
Tort, który może być na specjalne okazje. Ja wykonałam go bez okazji, tak po prostu, pod wpływem chwili i nastroju. Doskonały do popołudniowej kawy w każdy dzień.
Wysmienity migdałowy biszkopt nasączony obficie likierem Amaretto, przełożony konfiturą żurawinową i białym kremem migdałowym.
Przepyszny likier o smaku migdałów, pestek moreli, wanilii i ziół idealnie połączył się z migdałowym ciastem.
Tort migdałowy z Amaretto, to przepyszny, wykwintny deser, który serdecznie polecam.
Składniki na ciasto:
- 5 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
- 180 g drobnego cukru
- 180 g zmielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 łyżka Amaretto
Składniki na krem:
- 375 ml smietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone lub philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru
- 65 ml likieru Amaretto
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 g konfitury żurawinowej lub truskawkowej
oraz
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- kilka świeżej żurawiny lub truskawek
Poncz:
- 125 ml wody źródlanej
- 80-100 ml likieru Amaretto
Wykonanie ciasta:
- Białka ubić i dodać w małych porcjach cukier, następnie po jednym żółtku, wanilię.
- Mąkę z proszkiem i zmielonymi migdałami przesiać.
- Dodać na dwa razy do masy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Formę tortową /sugerowana 22 cm/ posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Przelać ciasto i piec w temp. 175 st. C, przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić odwrócone na kratce metalowej.
- Zimne ciasto przekroić na cztery placki i nasączyć ponczem.
- Trzy blaty ciasta posmarować konfiturą i przełożyć kremem.
- Wierzch i boki tortu tylko kremem, boki posypać drobno zmielonymi migdałami, wierzch udekorować płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.
Wykonanie kremu:
- Smietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki oprócz konfitury.
- Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Smacznego ?