Ciasto grysikowe z galaretką
Ten przepis dostałam jakiś czas temu od Eweliny (jej psi blog znajdziecie tutaj ). Jako, że nie mam złych wspomnień z dzieciństwa związanych z grysikiem, to koniecznie musiałam go wypróbować. Deser wykonuje się błyskawicznie (ogranicza nas jedynie tężenie galaretki) i jest pyszny! Czekam na sezon owocowy- na pewno z dodatkiem owoców będzie pysznie :)
Oryginalnie w przepisie był dodatek kakao, ja pominęłam i dałam na wierzch galaretkę
SKŁADNIKI:
- 200g herbatników
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 litr mleka
- 100 g masła
- 2 galaretki
Formę o wymiarach 32 x 28 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 800 ml wody, odstawić do wystudzenia. Dno formy wyłożyć szczelnie herbatnikami. Mleko zagotować w garnku z masłem i cukrem. Do gorącego mleka powoli wsypać kaszę, ciągle mieszając zagotować. Pogotować 2- 3 minuty do otrzymania gęstej kaszy. Wylać na herbatniki, wyrównać. Po ostygnięciu zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.