Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!!
(...) Sprawia , że nie można oderwać się od talerza!
Niesamowicie miękkie … delikatne … rozpływające się w ustach!
Takie , przy jedzeniu którego nie myślimy o kaloriach i zapominamy o całym otaczającym świecie!
Już przy pierwszym kęsie chce się rzec : Chwilo trwaj!
Uległam półkruchemu, ciasteczkowemu, ale jednocześnie delikatnemu, lekkiemu, puszystemu, waniliowemu, w smaku i aromacie, ciastu. Dużo przymiotników, ale należy mu się jak najlepszy opis :) A w tym idealnym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach, ale jednocześnie trzymające swój pierwotny kształt mimo zapieczenia. Bajka.
Sernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
Pamiętacie piosenkę zespołu Kaoma pt.”LAMBADA”? Jako dziecko uwielbiałam ją. Dlatego, kiedy usłyszałam o cieście LAMBADA, wiedział, że je zrobię. Co prawda w pierwszej chwili po przeczytaniu listy składników, miałam wątpliwości, czy smakowo wszystko się zgra. Okazała się, że ciasto jest rewelacyjne w smaku.
"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu. Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa. Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali. Każdemu smakowało. Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.
Lekki i delikatny jak chmurka! Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich.
Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto.
Zacznę od babki budyniowej, bo zasmakowała mi bardzo, a poza tym zaskakuje prostotą wykonania. Raptem kilka składników, ubić białka, resztę utrzeć, i hop - do piekarnika. Rośnie pięknie, pachnie obłędnie. Smakuje wspaniale - cudownie śmietankowa, bardzo delikatna, nie sucha. Przez dodatek budyni smakuje po prostu wyjątkowo. U mnie polana słodką czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć.
I jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).
Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!
Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny, lekki deser do popołudniowej kawy.
Sezon na jagody w pełni, korzystam i ja!:) Zamarzyło mi się swojskie, proste i przyjemne ciasto. Ciasto bez mas, bez udziwnień. Smakiem chciałam wrócić do dawnych lat, do wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Tam się tak piekło, tam się tak jadło, tam mi to wszystko tak bardzo smakowało.. achh.. Letnia drożdżówka z jagodami i chrupiącą kruszonką, wydała mi się najtrafniejszym wyborem, na to moje wielkie "pragnienie";)