Jogurtowa baba z nutellą

  • SKŁADNIKI:
  • - mąka pszenna - 1,5 szkl
  • - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • - prawdziwe masło - 100 g
  • - cukier drobny - 0,5 szkl
  • - jajka - 2 szt
  • - laska wanilii - 1 szt
  • - jogurt naturalny - 125 ml
  • - krem czekoladowy (np. nutella ) - 5 łyżek

 

Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!!

Stoi na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od talerza!

Niesamowicie miękkie … delikatne … rozpływające się w ustach!

Takie , przy jedzeniu którego nie myślimy o kaloriach i zapominamy o całym otaczającym świecie!

Już przy pierwszym kęsie chce się rzec : Chwilo trwaj!

Zdjęcie - Jogurtowa baba z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Masło ucieramy mikserem do miękkości.

Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa.

Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund.

Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund.

Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach.

* Ja wykorzystałam TEN KREM

Zdjęcie - Jogurtowa baba z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy … kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.

Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.

Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.

Odstawiamy do ostudzenia!

Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!

UWAGA!

Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka.

Zdjęcie - Jogurtowa baba z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zmieniony , zainspirowany jednym z archiwalnych numerów czasopisma Tina

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis
7

Ciasto „kukułka”, najlepszy –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rolada - czekoladowa gałąź
6

Rolada - czekoladowa gałąź

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Ciasto
5

Ciasto "Mleczna Kanapka"

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasteczko Brownie
7

Ciasteczko Brownie

GzW GzW
Gotuj z Wojciechem

Śmietanowiec stracciatella
53

Śmietanowiec stracciatella

evenka evenka
Arabeska

Ciasto z kawałkami czekolady
8

Ciasto z kawałkami czekolady

cayenne cayenne
Błahostki