Jogurtowa baba z nutellą
- SKŁADNIKI:
- - mąka pszenna - 1,5 szkl
- - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- - prawdziwe masło - 100 g
- - cukier drobny - 0,5 szkl
- - jajka - 2 szt
- - laska wanilii - 1 szt
- - jogurt naturalny - 125 ml
- - krem czekoladowy (np. nutella ) - 5 łyżek
Jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych!!!
Stoi na równi z Ciastem czekoladowym z pepsi i sprawia , że nie można oderwać się od talerza!
Niesamowicie miękkie … delikatne … rozpływające się w ustach!
Takie , przy jedzeniu którego nie myślimy o kaloriach i zapominamy o całym otaczającym świecie!
Już przy pierwszym kęsie chce się rzec : Chwilo trwaj!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
Masło ucieramy mikserem do miękkości.
Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa.
Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund.
Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund.
Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach.
* Ja wykorzystałam TEN KREM
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy … kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt.
Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem.
Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut.
Odstawiamy do ostudzenia!
Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!
UWAGA!
Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka.
Przepis zmieniony , zainspirowany jednym z archiwalnych numerów czasopisma Tina