Szarlotka z orzechami
Każdy, kto zagląda od czasu do czasu na mojego bloga wie, że lubię skomplikowane, pracochłonne i wypasione dania. Rzeczywistość jednak jest taka, że człowiekowi ciągle brakuje czasu i gdy w nawale obowiązków trzeba coś ugotować lub nachodzi ochota na coś słodkiego, zazwyczaj sięgam, po proste i szybkie a przy tym mało wymyślne przepisy. Zawsze jednak potem okazuje się, że te właśnie (dla mnie nudne) receptury okazują się tak smaczne, że wszyscy proszą o dokładkę i przepis. Przykładem takiej nudy jest dla mnie to ciasto. Nie ma tutaj nic udziwnionego. Typowo jesienne połączenie orzechów i jabłek daje jednak fantastyczne doznania. Najlepiej smakuje drugiego dnia gdy kruche blaty przejmą trochę wilgoci od jabłek. Bardzo polecam:)
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 30 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać, zimne masło, zrobić kruszonkę. Dodać żółtka, jajko oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić i podzielić na 3 części. Wyłożyć na przygotowaną formę. Użyłam blaszki o wymiarach 24/32 cm.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
Jabłka uprażyć z cukrem, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny, następnie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
Składniki na masę orzechową:
- 30 dag orzechów
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 łyżki miodu
Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować około 5 min. Wyłożyć masę orzechową na jeden kruchy blat i piec wszystkie 3 w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 min.
Upieczone kruche blaty przekładać masą jabłkową, na wierzchu ułożyć blat z orzechami.
Smacznego:)