Sernik królewski
Sernik królewski
należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię.
Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.
rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka smalcu
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
- 5 szt. jajek
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )
Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.
Wsypałam cukier,
kakao i proszek do pieczenia.
Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.
Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.
Teraz wystarczy je zagnieść. Podzieliłam ciasto na dwie części. Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.
Teraz masa serowa.
Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.
Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodawałam twaróg.
Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.
Dokładnie wszystko zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodawałam stopniowo
i delikatnie mieszałam.
Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.
Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
Na wiórki wylałam masę serową.
Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!