Sernik królewski

Sernik królewski

Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik królewski
należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię.
Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.
rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.
Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka smalcu
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę serową:

  • 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
  • 5 szt. jajek
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )

Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam cukier,
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
kakao i proszek do pieczenia.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Teraz wystarczy je zagnieść. Podzieliłam ciasto na dwie części. Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Teraz masa serowa.
Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy. Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie stopniowo dodawałam twaróg.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dokładnie wszystko zmiksowałam.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodawałam stopniowo
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami i delikatnie mieszałam. Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.

Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Starłam ją na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wiórki wylałam masę serową.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.

Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - SERNIK KRÓLEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów