Sernik jogurtowy - z jogurtów greckich

Sernik jogurtowy - z jogurtów greckich

Lekki i delikatny jak chmurka!
Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich.

Zdjęcie - Sernik jogurtowy - z jogurtów greckich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto na spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 szklanki cukru

Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.
Masa serowa:

  • 2 duże jogurty greckie ( po 400g)
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą.

Schłodzone ciato rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wylej masę serową i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok godzinę

Kategorie przepisów