Sernik jogurtowy - z jogurtów greckich
Lekki i delikatny jak chmurka!
Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich.
Ciasto na spód:
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.
Masa serowa:
- 2 duże jogurty greckie ( po 400g)
- 2 budynie w proszku
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą.
Schłodzone ciato rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wylej masę serową i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok godzinę