Ciasto czekoladowe z chałwą

Ciasto czekoladowe z chałwą

Czas wykonania: 120 minut
Liczba porcji: 12
Kiedyś usłyszałam od znajomej, że ma dwa ulubione łakocie – gorzką czekoladę i chałwę. Wcale jej się nie dziwię, bo przecież co może być pyszniejszego niż dobra gorzka czekolada i dobra turecka chałwa.
Jest to połączenie dwóch najsmaczniejszych rzeczy na świecie…
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jaj
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać razem z proszkiem, sodą i kakao.
Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z dodatkami, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wystudzić.
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g chałwy
Ugotować budyń z cukrem, przestudzić.
Masło utrzeć na puch, nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodać pokruszoną chałwę, dokładnie wymieszać.
DO NASĄCZENIA:
  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki białego rumu
Ciasto przekroić na trzy placki, ściąć wierzch, tak aby wyrównać placki. Okruchy będzie można wykorzystać do ozdobienia ciasta.
Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć. Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki.
Ciasto można podać w formie tortu lub zwykłego placka.
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny
przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
Zdjęcie - CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów