Ciasto czekoladowe z chałwą
Czas wykonania: 120 minut
Liczba porcji: 12
Kiedyś usłyszałam od znajomej, że ma dwa ulubione łakocie – gorzką czekoladę i chałwę. Wcale jej się nie dziwię, bo przecież co może być pyszniejszego niż dobra gorzka czekolada i dobra turecka chałwa.
Jest to połączenie dwóch najsmaczniejszych rzeczy na świecie…
CIASTO CZEKOLADOWE Z CHAŁWĄ - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jaj
- 1 ½ szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę z dodatkami, olej oraz rozpuszczoną czekoladę.
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wystudzić.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 250 g chałwy
Masło utrzeć na puch, nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodać pokruszoną chałwę, dokładnie wymieszać.
DO NASĄCZENIA:
- 2/3 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki białego rumu
Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć. Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki.
Ciasto można podać w formie tortu lub zwykłego placka.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny
przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: