Pascha
Ten tradycyjny przysmak wielkanocny o rosyjskich korzeniach to deser, którego powinien spróbować każdy miłośnik serników. Bardzo słodka, gęsta, kremowa masa z mnóstwem bakalii i z dodatkiem czekolady – prawdziwie świąteczna rozpusta kulinarna. Tradycyjnie pascha przygotowywana jest w specjalnych drewnianych formach, tzw. pasocznicach. W domowych warunkach wystarczy użyć durszlaka lub doniczki z otworem na dnie.
- 7 żółtek
- 250 g cukru + 50 g na syrop
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30% + 50 ml na polewę
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
- bakalie (orzechy włoskie, suszone morele, suszone figi, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 1 lampka brandy
- 1 lampka likieru pomarańczowego
- 300 g czekolady gorzkiej
- garść pistacji
- kilka plastrów pomarańczy
Orzechy podprażyć na patelni, a resztę bakalii wymoczyć w brandy. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, likier pomarańczowy i podgrzać całość w kąpieli wodnej. Po około 20 minutach zdjąć i połączyć z margaryną. Dodawać stopniowo po łyżce sera. Na końcu wmieszać bakalie.
Durszlak lub inne naczynie zapewniające odpływ płynu wyłożyć ściereczką lub gazą. Do środka przełożyć ser i zawinąć szczelnie. Obciążyć z góry i wstawić do lodówki na noc. Płyn zebrany w naczyniu pod durszlakiem należy co jakiś czas usuwać. Odsączanie trwa z reguły kilkanaście godzin.
50 g cukru zagotować w 50 ml wody na patelni, dodać plastry pomarańczy i zostawić na ogniu na około 20-30 minut. Odwinąć ser i przełożyć na talerz przez odwrócenie. 50 ml śmietanki podgrzać na małym ogniu, dodać pociętą drobno czekoladę i rozpuścić. Polać masę serową i ozdobić posiekanymi pistacjami oraz skarmelizowaną pomarańczą.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.