Retro ciasteczka z czekoladą
Kolejny prosty przepis na pyszne ciasteczka - wystarczy niespełna pół godziny, żeby móc się nimi delektować. Polecam - są bardzo smaczne ! :)
Przepis znalazłam u Cuda.wianki, a oryginał możecie zobaczyć na stronie BBCGoodFood.
Składniki (na ok.30 ciasteczek) :
- 150 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru [użyłam cukru demerara]
- 50 g białego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 200 g czekoladowych kropelek (lub drobno posiekanej czekolady)
- 1 duże jajko
- 225 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
Masło utrzeć mikserem, dodać oba cukry, zmiksować na krem. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii - zmiksować. Następnie do masy przesiać mąkę z sodą i solą, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać czekoladę, ponownie wymieszać.
Dwie duże blachy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nich porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując między nimi odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (z włączonym termoobiegiem) i piec przez ok.8-10 minut, aż brzegi się zarumienią, a środek pozostanie miękki.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciastka przez minutę na blachach, a następnie przełożyć na kratkę i ostudzić.