Murzynek

Murzynek

Francuski „Le ne’gre”, czyli murzynek, najlepsze ciasto czekoladowe w oryginalnej wersji akwitańskiej, z przepisu p. Marka Łebkowskiego.

Znakomity przepis i przepyszne ciasto, które może uzależniać, jeden kawałek tego znakomitego murzynka, to stanowczo za mało ! Głęboko czekoladowe, niezwykle wilgotne bez grama mąki, jednym słowem doskonałe i bardzo polecam nie tylko dla miłośników czekoladowych delicji. Doskonałe z wytrawnym czerwonym winem.

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g białego cukru
  • 4 jaja

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka utrzeć z połową cukru do otrzymania jasnej masy i połączyć dokładnie z rozpuszczoną czekoladą.
  3. Białka z pozostałym cukrem dobrze ubić, do otrzymania gęstej piany i dodać na dwa razy do masy czekoladowej.
  4. Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wierzch wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 45 minut.
  6. Po upieczeniu odstawić w formie na 10 minut, po czym usunąć obręcz i papier.
  7. Murzynek podawać na ciepło z czerwonym winem lub na zimno z bitą smietaną i mandarynkami.

Smacznego ?

źródło: książka „Ciasta i desery” M. Łebkowski

Zdjęcie - Murzynek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów