Murzynek
Francuski „Le ne’gre”, czyli murzynek, najlepsze ciasto czekoladowe w oryginalnej wersji akwitańskiej, z przepisu p. Marka Łebkowskiego.
Znakomity przepis i przepyszne ciasto, które może uzależniać, jeden kawałek tego znakomitego murzynka, to stanowczo za mało ! Głęboko czekoladowe, niezwykle wilgotne bez grama mąki, jednym słowem doskonałe i bardzo polecam nie tylko dla miłośników czekoladowych delicji. Doskonałe z wytrawnym czerwonym winem.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g białego cukru
- 4 jaja
Wykonanie:
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Żółtka utrzeć z połową cukru do otrzymania jasnej masy i połączyć dokładnie z rozpuszczoną czekoladą.
- Białka z pozostałym cukrem dobrze ubić, do otrzymania gęstej piany i dodać na dwa razy do masy czekoladowej.
- Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wierzch wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 45 minut.
- Po upieczeniu odstawić w formie na 10 minut, po czym usunąć obręcz i papier.
- Murzynek podawać na ciepło z czerwonym winem lub na zimno z bitą smietaną i mandarynkami.
Smacznego ?
źródło: książka „Ciasta i desery” M. Łebkowski