Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską
            
Przedstawiam tradycyjny, staroświecki przepis na muffiny z borówką amerykańską. Te muffiny to właściwie klasyka. Często gęsto przepis ten się modyfikuje a to dodając mąki kukurydzianej, a to dosypując płatków owsianych, na moim blogu pojawiło się już kilka takich wariacji. Dziś jednak najprostsze, najzwyklejsze, ale za to jakie pyszne, muffiny z borówką amerykańską. Puszyste odrobinę wilgotne ciasto z kawałkami soczystych owoców, czego innego można chcieć  w środku zimy ;). Przepis pochodzi z "Muffin sampler" autorstwa Jana Siegrist.
Składniki na 12 babeczek, bądź 8 pudełeczek:
- 60g margaryny
 - 65g cukru (można dodać więcej)
 - 2 jajka
 - 285g mąki
 - 4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 260g mleka
 - 210g borówki amerykańskiej (o tej porze roku użyłam mrożonej)
 - 1 łyżka mąki
 - 2 łyżeczki cukru do obsypania
 
Łyżką przełóż ciasto do papilotek/pudełek do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki oprósz około 1/2 łyżeczki cukru. Piecz około 20-25 minut aż babeczki wyrosną. Najlepiej po około 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli jest wilgotny zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 5 minut. Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
  Smacznego :)
Wydrukuj przepis