Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską
Przedstawiam tradycyjny, staroświecki przepis na muffiny z borówką amerykańską. Te muffiny to właściwie klasyka. Często gęsto przepis ten się modyfikuje a to dodając mąki kukurydzianej, a to dosypując płatków owsianych, na moim blogu pojawiło się już kilka takich wariacji. Dziś jednak najprostsze, najzwyklejsze, ale za to jakie pyszne, muffiny z borówką amerykańską. Puszyste odrobinę wilgotne ciasto z kawałkami soczystych owoców, czego innego można chcieć w środku zimy ;). Przepis pochodzi z "Muffin sampler" autorstwa Jana Siegrist.
Składniki na 12 babeczek, bądź 8 pudełeczek:
Łyżką przełóż ciasto do papilotek/pudełek do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki oprósz około 1/2 łyżeczki cukru. Piecz około 20-25 minut aż babeczki wyrosną. Najlepiej po około 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli jest wilgotny zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 5 minut. Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 babeczek, bądź 8 pudełeczek:
- 60g margaryny
- 65g cukru (można dodać więcej)
- 2 jajka
- 285g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260g mleka
- 210g borówki amerykańskiej (o tej porze roku użyłam mrożonej)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru do obsypania
Łyżką przełóż ciasto do papilotek/pudełek do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki oprósz około 1/2 łyżeczki cukru. Piecz około 20-25 minut aż babeczki wyrosną. Najlepiej po około 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli jest wilgotny zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 5 minut. Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
Smacznego :) Wydrukuj przepis