Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską

Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przedstawiam tradycyjny, staroświecki przepis na muffiny z borówką amerykańską. Te muffiny to właściwie klasyka. Często gęsto przepis ten się modyfikuje a to dodając mąki kukurydzianej, a to dosypując płatków owsianych, na moim blogu pojawiło się już kilka takich wariacji. Dziś jednak najprostsze, najzwyklejsze, ale za to jakie pyszne, muffiny z borówką amerykańską. Puszyste odrobinę wilgotne ciasto z kawałkami soczystych owoców, czego innego można chcieć w środku zimy ;). Przepis pochodzi z "Muffin sampler" autorstwa Jana Siegrist.
Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 babeczek, bądź 8 pudełeczek:
  • 60g margaryny
  • 65g cukru (można dodać więcej)
  • 2 jajka
  • 285g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260g mleka
  • 210g borówki amerykańskiej (o tej porze roku użyłam mrożonej)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki cukru do obsypania
Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub rozstaw pudełeczka do wypieku babeczek na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 190C. W dużej misce ręcznie lub za pomocą robota kuchennego utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajka i ucieraj przez kilka minut. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp połowę mąki do kremowej masy dodaj połowę mleka i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Dodaj pozostałą mąkę i mleko i wymieszaj jeszcze raz tylko do połączenia składników. Odmierz wyznaczoną ilość borówki, dodaj łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj, tak aby wszystkie owoce były nią pokryte. Wsyp owoce do ciasta i delikatnie je wymieszaj. Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łyżką przełóż ciasto do papilotek/pudełek do 3/4 ich wysokości. Wierzch każdej babeczki oprósz około 1/2 łyżeczki cukru. Piecz około 20-25 minut aż babeczki wyrosną. Najlepiej po około 20 minutach nakłuj ciasto patyczkiem jeżeli jest wilgotny zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 5 minut. Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
Zdjęcie - Staroświeckie muffiny z borówką amerykańską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem

Babeczki marchewkowe z orzecha…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto mleczna kanapka + film - Jak zrobić
2

Ciasto mleczna kanapka + film…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film
2

Ciasteczka z czerwonymi porzec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kokosowe ciasto z truskawkami i mango

Kokosowe ciasto z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z bananami
1

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust

Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów
1

Surówka z selera, marchewki, j…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa jarzynowa z pulpetami
2

Zupa jarzynowa z pulpetami

napiecyku napiecyku
napiecyku