Murzynki, które do tej pory miałam okazje skosztować były zazwyczaj ciężkie i wilgotne. Ten przepis jest zupełnie inny. Ciasto jest lekkie i puszyste, co nie odbiera mu ciekawego smaku
To przepis , który trafił do mojego notatnika już wiele lat temu. Od czasu do czasu sięgam po niego , głównie z tęsknoty za kremem z dodatkiem kaszy manny ;-)
Znowu zaraziłam się biscottowaniem. Bardzo lubie aromat wydobywający się ze słoika lub puszki, w którym biscotti zdążyło juz sobie poleżeć kilka dni. Piękny zapach.
Sernikomakowiec – czyli dwa pyszne ciasta w jednym. Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Nazywany jest także seromakowcem albo po prostu seromakiem. Czasami posiada kruchy spód, czasami warstwy maku i sera są od siebie oddzielone.
Ciasto w tym wpisie miało być właściwie Falami Dunaju i te fale nawet trochę widać, ale zupełnie nie wyszedł mi krem budyniowy. Tak więc zamiast Fal Dunaju, jest ciasto z wiśniami.
O tak, jest to przepis mojego męża - robił mi te rolady jeszcze wtedy, gdy mieliśmy po "naście" lat ;) Do dzisiaj są one hitem - szybkie, łatwe, zawsze się udają. W środek zwykle dajemy prażone jabłka i/lub dżem, ale można dodać praktycznie wszystko...
Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.