Sernik barokowy
Przepis pochodzący z bardzo, bardzo starego zeszytu
Ciasto:
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
Krem:
3-4 kubeczki serka waniliowego
12,5 dag margaryny
1/3 szklanki cukru
3 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto zarobić dzień wcześniej. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażalnika.
Margarynę utrzeć dobrze z cukrem, dodając po jednym żółtku.
Kiedy masa będzie puszysta dodać do niej serki waniliowe, mąkę ziemniaczaną, a na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
Jedną część ciasta utrzeć na grubej tarce jarzynowej, rozłożyć na dnie foremki.
Na ciasto wyłożyć masę serową, a na niej rozłożyć drugą część utartego ciasta.
Piec ok. 1 godziny.