Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub dżemem

Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub  dżemem

O tak, jest to przepis mojego męża - robił mi te rolady jeszcze wtedy, gdy mieliśmy po "naście" lat ;) Do dzisiaj są one hitem - szybkie, łatwe, zawsze się udają. W środek zwykle dajemy prażone jabłka i/lub dżem, ale można dodać praktycznie wszystko... Co więcej można ją zrobić na 2 sposoby: albo upiec 1 biszkopt i zwinąć jak roladę, albo upiec 2 i przełożyć nadzieniem...

Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub dżemem

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W osobnej misce wymieszać żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia (miksować dodając po kolei poszczególne składniki). Jeśli dodacie ok. 2 łyżek kakao, będziecie mieli ciemną roladę.

Połączyć delikatnie (mieszając łyżką) masę z białkami.

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170'C przez ok. 20 minut (u mnie to było 10 min, ale mój piekarnik jest stary jak świat, więc uważajcie i patrzcie, czy ciasto się nie przypala, bo piecze się błyskawicznie).

Wyjąć ciasto z piekarnika i jeszcze gorące przełożyć jabłkami/dżemem i zwijać, wspomagając się papierem do pieczenia - jeśli nie zwiniecie gorącego, to ostygnie i już się nie zwinie (pokruszy się).

Gotową roladę można oblać polewą czekoladową.

Zdjęcie - Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub  dżemem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub  dżemem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub  dżemem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów