Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub dżemem
O tak, jest to przepis mojego męża - robił mi te rolady jeszcze wtedy, gdy mieliśmy po "naście" lat ;) Do dzisiaj są one hitem - szybkie, łatwe, zawsze się udają. W środek zwykle dajemy prażone jabłka i/lub dżem, ale można dodać praktycznie wszystko... Co więcej można ją zrobić na 2 sposoby: albo upiec 1 biszkopt i zwinąć jak roladę, albo upiec 2 i przełożyć nadzieniem...
Biszkoptowa rolada z jabłkiem i/lub dżemem
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W osobnej misce wymieszać żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia (miksować dodając po kolei poszczególne składniki). Jeśli dodacie ok. 2 łyżek kakao, będziecie mieli ciemną roladę.
Połączyć delikatnie (mieszając łyżką) masę z białkami.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w 170'C przez ok. 20 minut (u mnie to było 10 min, ale mój piekarnik jest stary jak świat, więc uważajcie i patrzcie, czy ciasto się nie przypala, bo piecze się błyskawicznie).
Wyjąć ciasto z piekarnika i jeszcze gorące przełożyć jabłkami/dżemem i zwijać, wspomagając się papierem do pieczenia - jeśli nie zwiniecie gorącego, to ostygnie i już się nie zwinie (pokruszy się).
Gotową roladę można oblać polewą czekoladową.