Dwukolorowe ciasto z wiśniami

Dwukolorowe ciasto z wiśniami

Jeżeli chodzi o wypieki, ostatnio mam pecha, bo ciągle mi coś nie wychodzi i psuję nawet takie ciasta, które zawsze wychodziły idealnie. Trochę więc zniechęciłam się do pieczenia i chyba na jakiś czas ograniczę się do gofrów, lub muffinek, które wychodzą zawsze. Ciasto w tym wpisie miało być właściwie Falami Dunaju i te fale nawet trochę widać, ale zupełnie nie wyszedł mi krem budyniowy. Tak więc zamiast Fal Dunaju, jest ciasto z wiśniami.

Składniki:

3 jajka 

150 g cukru

150 ml oleju

150 ml mleka

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

350 g mrożonych wiśni 

Składniki na polewę:

1,5 tabliczki czekolady deserowej

50 g masła

2 łyżki kremówki

mielone migdały

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka. Powoli wlewaj olej, wciąż ubijając. Przesiej mąkę z proszkiem i stopniowo dosypuj do ciasta na przemian z dolewaniem mleka. Gotowe ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao i 2 łyżki mleka. Do niedużej blaszki (najlepiej 20 x 20 cm) wlej jasne ciasto, na wierzch wylej ciemne i delikatnie rozprowadź po powierzchni. Wiśnie (bez rozmrażania) lekko powciskaj na powierzchni ciasta. Piecz około 40-45 minut w 180 stopniach.

Czekoladę, masło i kremówkę rozpuść na parze, polej ciasto, posyp mielonymi migdałami.

Zdjęcie - Dwukolorowe ciasto z wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Na Nowy Rok 2012 przesyłam wszystkim najlepsze i najsłodsze życzenia!  

Kategorie przepisów