Dwukolorowe ciasto z wiśniami
Jeżeli chodzi o wypieki, ostatnio mam pecha, bo ciągle mi coś nie wychodzi i psuję nawet takie ciasta, które zawsze wychodziły idealnie. Trochę więc zniechęciłam się do pieczenia i chyba na jakiś czas ograniczę się do gofrów, lub muffinek, które wychodzą zawsze. Ciasto w tym wpisie miało być właściwie Falami Dunaju i te fale nawet trochę widać, ale zupełnie nie wyszedł mi krem budyniowy. Tak więc zamiast Fal Dunaju, jest ciasto z wiśniami.
Składniki:
3 jajka
150 g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
350 g mrożonych wiśni
Składniki na polewę:
1,5 tabliczki czekolady deserowej
50 g masła
2 łyżki kremówki
mielone migdały
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka. Powoli wlewaj olej, wciąż ubijając. Przesiej mąkę z proszkiem i stopniowo dosypuj do ciasta na przemian z dolewaniem mleka. Gotowe ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao i 2 łyżki mleka. Do niedużej blaszki (najlepiej 20 x 20 cm) wlej jasne ciasto, na wierzch wylej ciemne i delikatnie rozprowadź po powierzchni. Wiśnie (bez rozmrażania) lekko powciskaj na powierzchni ciasta. Piecz około 40-45 minut w 180 stopniach.
Czekoladę, masło i kremówkę rozpuść na parze, polej ciasto, posyp mielonymi migdałami.
Na Nowy Rok 2012 przesyłam wszystkim najlepsze i najsłodsze życzenia!