Szarlotka czekoladowa
Szarlotka czekoladowa, którą zrobiłam przedwczoraj pobiła wszelkie rekordy zarówno w smaku jak i w znikaniu ze stołu. Zrobiłam ją w tortownicy o średnicy 24 cm i dlatego musiałam zmienić niektóre proporcje ale ciasto kruche wyszło mi przepyszne, jak najlepsze czekoladowe ciastka. Masa jabłkowa była moim zdaniem troszkę za rzadka ale zazwyczaj dodaję galaretkę a tutaj jej nie było i może stąd moje wrażenie. Dodatkowym walorem wizualnym szarlotki jest jej wierzch. Z kruchego ciasta wycina się foremkami ciasteczka różnego kształtu. Ja wycinałam głównie gwiazdki i serduszka a w miejsca, które nie były zakryte układałam malutkie kwiatuszki. Trochę za dużo sypnęło mi się cukru pudru żebyście mogli zauważyć ten efekt ale uwierzcie mi że pięknie to wyglądało.
Źródło + moje zmiany
Składniki: na ciasto
- kostka margaryny
- 40 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2-3 jajka (zależy od wielkości)
- 3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
- 7 jabłek
- 25 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- cukier do smaku
- sok z cytryny do smaku
- łyżeczka cynamonu
Margarynę połączyć z mąką, cukrem i kakako aż się utworzy kruszonka. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto aż utworzy się kula. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na tortownicę, dokładnie wyłożyć razem z bokami a pozostałą włożyć do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać połowę jabłek, cynamon i cukier. Dusić jabłka do miękkości. Dodać drugą połowę jabłek aby miały ciekawą strukturę. Połamać czekoladę. Dodać do jabłek i wymieszać żeby się rozpuściła (na wyłączonym gazie). Wystudzić masę.
Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć na nie masę jabłkową. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować,wycinać ciasteczka o różnych kstzałtach. Układać na wierzchu. Można posmarować je po wierzchu jajkiem (nie smarowałm) Piec 40 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)