Ciasto Angelica
przepis:
Przepis na podstawie:
http://video-ricette.giallozafferano.it/videoricetta/Torta-angelica.html
Włosi mają ciekawy sposób na zarobienie ciasta drożdżowego.
Z jednej części mąki zarabiają ciasto, które jest zaczynem drożdżowym.
75 ml wody
135 g mąki
13 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiać.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
A następnie z większości mąki robią ciasto z masłem , które później łączą z tym drożdżowym.
Co kraj to obyczaj..........:)
120 g masła
400 g mąki
120 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
75 g cukru
ok. 10 dag gorzkiej czekolady (drobno pokruszonej)
Mąkę przesiać.
Żółtka z cukrem rozbić w mleku.
Do mąki dodać sól, mleko z żółtkami i cukrem.
Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło.
Kiedy ciasto jest już gotowe połączyć je z ciastem drożdżowym.
Kiedy ciasta są już połączone w jednolitą całość rozwałkować je w prostokąt.
Posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie pokruszoną czekolada.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.
Spleść wkoło siebie i zwinąć w pierścień.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
A kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie piec w temp. 180-200 C. około pół godziny.
Ja zrobiłam wieniec z połowy ciasta, druga połowa czeka w zamrażalniku na następny raz.