Ciasto Angelica

Zdjęcie - Ciasto Angelica     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis  na podstawie: http://video-ricette.giallozafferano.it/videoricetta/Torta-angelica.html Zdjęcie - Ciasto Angelica     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Włosi mają ciekawy sposób na zarobienie ciasta drożdżowego.

Z jednej części mąki zarabiają ciasto, które jest zaczynem drożdżowym.

75 ml wody

135 g mąki

13 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Drożdże dodać do  mąki i wyrobić ciasto. Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

A następnie  z większości mąki robią ciasto z masłem, które później łączą z tym drożdżowym. Co kraj to obyczaj..........:)

120 g masła

400 g mąki

120 ml mleka

1/2 łyżeczki soli

3 żółtka

75 g cukru

ok. 10 dag  gorzkiej czekolady (drobno pokruszonej)

Mąkę przesiać. Żółtka z cukrem  rozbić w mleku. Do mąki dodać sól,mleko z żółtkami i cukrem. Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło.

Kiedy ciasto jest już gotowe połączyć je z ciastem drożdżowym. Kiedy ciasta są już połączone w jednolitą całość rozwałkować je w prostokąt. Posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie pokruszoną czekolada. Zdjęcie - Ciasto Angelica     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Zdjęcie - Ciasto Angelica     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Spleść wkoło siebie i zwinąć w pierścień. Zdjęcie - Ciasto Angelica     - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. A kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie piec w temp. 180-200 C. około pół godziny. Zdjęcie - Ciasto Angelica     - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJa  zrobiłam  wieniec z połowy ciasta, druga połowa czeka w zamrażalniku  na następny raz.

Przepisy z tych kategorii

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Maxi King
3

Ciasto Maxi King

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tosty francuskie z owocami

Tosty francuskie z owocami

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Napoleonka na herbatnikach
2

Napoleonka na herbatnikach

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Deser kokosowy z malinami
2

Deser kokosowy z malinami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawnią
4

Puszyste racuchy drożdżowe z j…

Beti Beti
kruche babeczki