Sernikomakowiec czyli seromak :)

Sernikomakowiec czyli seromak :)
Sernikomakowiec – czyli dwa pyszne ciasta w jednym. Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Nazywany jest także seromakowcem albo po prostu seromakiem. Czasami posiada kruchy spód, czasami warstwy maku i sera są od siebie oddzielone. Wersji tego ciasta jest wiele. Poniżej przedstawiam swoją, powstałą na podstawie kilku różnych przepisów :)

Zdjęcie - Sernikomakowiec czyli seromak :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIKOMAKOWIEC (SEROMAK)
masa serowa:
800g mielonego twarogu,
100g masła,
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z 1 cytryny,
2-3 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki z pomarańczy

masa makowa:
1 puszka masy makowej,
2/3 szklanki cukru,
5 jajek,
70g masła,
3 łyżki kaszy manny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropli aromatu migdałowego,
100g rodzynek

polewa:
1/3 kostki masła,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżka wody,
kilka kropli aromatu rumowego,
50g wiórków kokosowych


Ciasto serowe: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce twaróg, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, startą skórką z cytryny i pokrojoną skórką pomarańczy.

Masa makowa: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać masę makową z puszki, stopione masło, kaszę mannę, proszek do pieczenia i aromat. Krótko zmiksować, aby składniki się połączyły. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Na końcu dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać łyżką.

Prostokątną formę do pieczenia (u mnie 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na przemian po kilka łyżek masy makowej i serowej, tworząc dość nieregularne warstwy.
Piec w 190 stopniach ok. 50 minut (wbity patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem). Studzić stopniowo, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa: Masło, wodę, cukier i kakao umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Nie gotować! Na końcu dodać aromat rumowy.
Jeszcze ciepłą polewą polać przestudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Kategorie przepisów