CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
Ciasto drożdżowe gościło już na moim blogu (przepis TU)Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną struclę z białym serem.Powiem jedno,wyszła super!Puszysta,mokra... i ten pyszny ser.Polecam!
Składniki na ciasto:
Składniki na ser:
W miseczce pokruszyłam drożdże i zalałam je ciepłym mlekiem.Dodałam szczyptę cukru.Odstawiłam na około 40 minut.
Kolejno dodawałam do miski i mieszałam:
Mąkę z wyrośniętymi drożdżami.
Dodałam jajka
Wsypałam cukier biały i cukier waniliowy.
Następnie wlałam rozpuszczone ale zimne masłoi aromat zapachowy.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Teraz czas na biały ser.Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko i cukier waniliowy.
Z ciasta uformowałam prostokąt.Nałożyłam na nie masę serową.
I zrolowałam je.Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Mnie wyszły dwie.
Odstawiłam na około 30 minut,żeby ciasto urosło.A w międzyczasie zrobiłam kruszonkę.
Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem.
Dodałam mąkę.Dosypywałam jej tyle,dopóki nie powstała charakterystyczna kruszonka.
Posypałam nią ciasto.
Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika.Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni.
Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
- rodzynki (ja nie dodałam)
Składniki na ser:
- około 350 g białego półtłustego twarogu
- cukier waniliowy
- 1 ewentualnie 2 żółtka
- około 30 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki
W miseczce pokruszyłam drożdże i zalałam je ciepłym mlekiem.Dodałam szczyptę cukru.Odstawiłam na około 40 minut.
Kolejno dodawałam do miski i mieszałam:
Mąkę z wyrośniętymi drożdżami.
Dodałam jajka
Wsypałam cukier biały i cukier waniliowy.
Następnie wlałam rozpuszczone ale zimne masłoi aromat zapachowy.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Teraz czas na biały ser.Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko i cukier waniliowy.
Z ciasta uformowałam prostokąt.Nałożyłam na nie masę serową.
I zrolowałam je.Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Mnie wyszły dwie.
Odstawiłam na około 30 minut,żeby ciasto urosło.A w międzyczasie zrobiłam kruszonkę.
Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem.
Dodałam mąkę.Dosypywałam jej tyle,dopóki nie powstała charakterystyczna kruszonka.
Posypałam nią ciasto.
Wstawiłam formy do nagrzanego piekarnika.Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni.
Smacznego!