Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny
Zawsze ciekawiło mnie, jak smakuje pascha. W ubiegłym roku spróbowałam jej po raz pierwszy i jej smak mnie zachwycił - więc postanowiłam, że przygotuję ją na tegoroczną Wielkanoc.
Sernik z powidłami i różową pianką czyli harataniec to moja kolejna propozycja wielkanocna. Upiekłam go ze smażonymi wiśniami, które nadały sernikowi nutę kwaskową, pięknie wygląda i super smakuje:-)
Do tej pory żylam w przekonaniu, że ciasta z dodatkiem miodu są twarde jak kamień i dlatego skutecznie ich unikałam. Przy okazji tego ciasta przekonałam się, że wcale tak nie jest.
Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej.