Łatwy piernik przekładany masą z suszonych śliwek i rumu
To ciasto ma kilka niezaprzeczalnych zalet: jest pyszne, łatwo się je przyrządza, a do tego naprawdę długo zachowuje świeżość. Możecie delektować się nim spokojnie przez tydzień ( a może i dłużej, nie udało mi się tego z wiadomych powodów sprawdzić :)
Jeśli nie macie ochoty/czasu przygotowywać do jesgo przełożenia masy śliwkowej, z powodzeniem możecie w ogóle ją pominąć lub użyć dobrzych, gęstych powideł.
Łatwy piernik przekładany masą z suszonych śliwek i rumu Składniki- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- soda oczyszczona - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki
- imbir - 1 łyżeczka
- kakao - 1 łyżeczka
- jajko - 2 szt
- cukier - 3/4 szklanki
- olej - 1 szklanka
- miód - 1 szklanka
- wrzątek - 3/4 szklanki
- masa śliwkowa
- suszone śliwki - 150 g
- rum - 1/4 szklanki
- gożdziki - 3 szt
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (oprócz cukru).
W drugiej połącz olej, miód, jajka i cukier. Miksuj je, dodając na zmianę suche produkty oraz wrzątek.
Ciasto wlej do natłuszczonej foremki. Piecz w temp. 180 oC, ok. 50 minut. Przestudź.
Śliwki pokrój w paseczki, zalej rumem, odstaw na godzinę. Przełóż do rondelka, dolej ¼ szklanki wody, dołóż goździki i gotuj na małym gazie, aż owoce będą zupełnie miękkie. Zmiksuj na gładką masę.
Piernik przekrój w poprzek, posmaruj śliwkową masą.
Wierzch ciasta możesz posmarować czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.