Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki murzynki"

Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki  murzynki"

 

Zdjęcie - Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki  murzynki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis pochodzi ze strony "Amatorsko ale z pasją"(klik,klik). 

 

 

 

składniki na spód:

6 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

100g wiórek kokosowych


składniki na krem:

0,5 l mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżka mąki

6 żółtek

kostka margaryny


dodatkowo:

biszkopty

rodzynki

spirytus ( rozcieńczony z wodą lub wódka)

polewa czekoladowa

 


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać mak i wiórki kokosowe(suche), wymieszać. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut.
Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem, część mleka zostawiamy i rozrabiamy proszek budyniowy z łyżką mąki i żółtkami. Wlać do gotującego mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje. Gdy masa przestygnie utrzeć  z kostką margaryny. Na upieczony i wystudzony spód nałożyć krem i rozprowadzić za pomocą łyżki. Biszkopty moczyć w rozrobionym spirytusie a następnie nakładać na ciasto delikatnie dociskając do kremu. Ciasto polać polewą czekoladową i  na środek każdego biszkopta położyć rodzynki. Resztę czekolady polać na ciasto tworząc esy floresy. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki  murzynki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki  murzynki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki  murzynki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów