Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!
Kiedyś robiłam ciasteczka z proszkiem budyniowym - pamiętałam, że były pyszne. Miałam jeszcze trochę jogurtu, więc postanowiłam go wykorzystać. Ciasteczka wyszły mocno waniliowe, słodkie, kruchutkie. Zniknęły w tempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię.
Sposób na ekspresowy deser. Przygotowanie własnego ciasta kruchego to dosłownie chwila (...) w kilka minut można przygotować coś słodkiego do popołudniowej kawki. Aby wzmocnić aromat bakalii namoczyłam je w migdałowym winie
Pierwszy raz robiłam ciasto czekoladowe na jogurcie. Jest lekkie, wilgotne i pachnie owocami. W dodatku robi się je błyskawicznie więc warto zanotować ten przepis. Nie miałam wiśni w syropie więc zamieniłam je na maliiny i też było pysznie.
Jeśli ktoś ma problem z jedzeniem kaszy manny przez dzieci to to ciasto jest dobrym sposobem na jej „przemycenie”. Moi nastoletni synowie, którzy wcześniej nie chcieli o niej nawet słyszeć teraz pałaszują to ciasto w zawrotnym tempie. I proszę się nie obawiać, ciasto nie jest przesłodzone”
Lubicie amaretti bo ja bardzo, zwłaszcza takie czekoladowe :-) te ciasteczka migdałowe w wersji mini są po prostu boskie, choć dziś wyszły troszkę większe :-) a deser z ich udziałem hm...sami powiedzcie. Polecam
Ten przepis powinien najbardziej ucieszyć wielbicieli serników i szarlotek. Kruche ciasto, warstwa podsmażonych w karmelu jabłek i masa serowa. Całość posypana cynamonem. No po prostu serniko-szarlotka :-) Dla mnie pycha !
Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość smakuje wyśmienicie i pachnie obłędnie cynamonem i czekoladą.
Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż to słyszał! Jak widać, słyszał i wypróbował niejeden. Zaufałam przepisowi, i się nie zawiodłam.
Przedstawiam Wam cudowne ciasteczka. Szybciutko się robią, są mięciutkie, nie kruszą się a jabłuszka wieńczą "dzieło". Koniecznie musicie je zrobić teraz na jesieni kiedy jabłka są najlepsze i ich wybór największy.
Jak zobaczyłam te ciasteczka (...) wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd.. Nie można było im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-)
Podpatrzyłam przepis na takie ciasteczka..no i musiałam je zrobić..z połowy ciasta zrobiłam składane ciasteczka a z drugiej połowy małe rogaliki upieczone w specjalnej blaszce..
Przepyszne i dietetyczne ciastka owsiane z otrębami, żurawiną, pestkami słonecznika i innymi zdrowymi dodatkami. Ciastka te mają jedną zasadniczą wadę - nie da się nimi "tylko poczęstować" ;)! Są niebezpiecznie wciągające...zwłaszcza ciepłe... nie można się od nich oderwać! Po wystudzeniu robią się niebiańsko chrupiące.... a po kilku dniach (jak dotrwają) znowu miękkie :)