Serowe ciasteczka z jabłkiem
Przedstawiam Wam cudowne ciasteczka. Szybciutko się robią, są mięciutkie, nie kruszą się a jabłuszka wieńczą "dzieło". Koniecznie musicie je zrobić teraz na jesieni kiedy jabłka są najlepsze i ich wybór największy.
Serowe ciasteczka z jabłkiem
Ser należy rozdrobnić - ja do tego użyłam przeciskarki do ziemniaków, ale można oczywiście zmielić w maszynce. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, ser i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki owinięte w folię spożywczą na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy szklanką krążki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Na każdym krążku kładziemy cząstkę jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i przykrywamy drugą częścią krążka ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: Palce lizać
Serowe ciasteczka z jabłkiem
- 250g półtłustego białego sera np garwoliński
- 250g zimnego masła
- 250g mąki pszennej
- 3 jabłka antonówki
- szczypta soli
- cynamon
- cukier puder
Ser należy rozdrobnić - ja do tego użyłam przeciskarki do ziemniaków, ale można oczywiście zmielić w maszynce. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, ser i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki owinięte w folię spożywczą na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy szklanką krążki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Na każdym krążku kładziemy cząstkę jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i przykrywamy drugą częścią krążka ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: Palce lizać